Starostwo Kielce: Śliwki z czekoladą, czyli sasankowa nutella ze śliwek - PRZEPIS

1 min czytania

**Sasankowa nutella” ze śliwek zdobyła pierwsze miejsce podczas I Festiwalu Smaków Babiego Lata w kategorii owoce w konkursie Smaki lata zamknięte w słoiku”. Jak ją przygotować?
**

Nutellę ze śliwek przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Sasanki z gminy Mniów. Jury doceniło m.in. niespotykane połączenie smaków. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania konkursowej potrawy.

Śliwki dusimy przez 1 godzinę, następnie blendujemy.

Chwilę gotujemy, dodajemy cukier, czekoladę mleczną, kakao gorzkie.

Chwilę gotujemy, a następnie wkładamy gorącą masę do słoików.

I Festiwal Smaków Babiego Lata odbył się 10 października Ciekotach w gminie Masłów.

Na Żeromszczyźnie tego dnia odbyły się dwa konkursy: Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz Jesienna zupa - danie jednogarnkowe”. W kulinarne szranki stanęło aż 26 podmiotów z 12 gmin. Celem wydarzenia było zachęcenie do przygotowywania potraw z produktów, które mamy w przydomowych ogródkach i robienia własnych przetworów na zimę.

Starostwo Powiatowe w Kielcach, powiat.kielce.pl/starostwo/aktualnosci/Sliwki-z-czekolada-czyli-sasankowa-nutella-ze-sliwek-PRZEPIS/idn:9781

Autor: krystian