Profesjonalne formy do pieczenia chleba co je wyróżnia?

2 min czytania
Profesjonalne formy do pieczenia chleba  co je wyróżnia?

Profesjonalne formy do pieczenia chleba  co je wyróżnia?

Mimo że pieczenie chleba bez formy jest możliwe, to jej zastosowanie pozwala uzyskać bochenki o powtarzalnym kształcie i pożądanej wadze. Jesteś właścicielem piekarni? Twoja firma zajmuje się produkcją kanapek? A może prowadzisz restaurację? Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając formy do pieczenia chleba.

Jaką funkcję pełni forma do pieczenia chleba?

Forma do chleba to element wyposażenia niezbędny w każdej piekarni. Nie tylko odpowiada ona za estetykę i jakość końcowego wypieku, ale też usprawnia proces produkcji oraz pozwala zachować jego wysoką wydajność. Aby profesjonalne formy do pieczenia chleba spełniały właściwie swoje zadanie, powinny one:

  • Nadawać ciastu pożądany kształt. Powtarzalność wyrobów pod względem kształtu i wagi to kluczowy parametr z perspektywy zarówno piekarza, jak i konsumenta.
  • Być dostosowane do wysokiej temperatury i równomiernie ją rozprowadzać. Dzięki temu forma posłuży przez długie lata bez odkształceń, a wypieczony chleb będzie nie tylko smaczny, ale też estetyczny.
  • Wyróżniać się wysoką wytrzymałością. Forma do chleba wykorzystywana w sposób profesjonalny jest intensywnie użytkowana i jej konstrukcja musi zapewniać niezbędną trwałość.
  • Zapobiegać przywieraniu ciasta. Aby wypiek pieczywa mógł przebiegać sprawnie, formy powinny pozwalać na szybkie i bezproblemowe opróżnienie ich z gotowego produktu.

Forma do pieczenia chleba musi też być odporna na rdzę i łatwa w czyszczeniu. Ta druga cecha jest szczególnie istotna w piekarniach, w których praca odbywa się pod presją czasu.

Jak zbudowana jest forma do chleba?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów form do pieczenia chleba. Jak szybko rozeznać się w asortymencie dla profesjonalistów? Oto kilka wskazówek przemysłowe formy do pieczenia chleba mogą być:

  • Tłoczone. Tego rodzaju forma do chleba powstaje z jednego kawałka blachy (np. Alusteel) poprzez wytłoczenie na prasie. Uzyskane w ten sposób zaokrąglone wewnętrzne krawędzie formy ułatwiają wybicie z niej upieczonego chleba.
  • Składane. Składają się one z kilku części łączonych np. poprzez spawanie, dzięki czemu są bardzo wytrzymałe.
  • Pojedyncze. Tego rodzaju formy sprawdzają się w małych, rzemieślniczych piekarniach lub w przypadku nietypowych wypieków.
  • W zestawie. Formy do chleba połączone w zestaw przy użyciu stalowej ramy ułatwiają pracownikom przenoszenie i umieszczanie ciasta w piecach.

Kto wykorzystuje formy do pieczenia chleba?

Profesjonalne formy do pieczenia chleba można spotkać przede wszystkim w piekarniach. Ale nie tylko te podmioty korzystają z form do chleba niektóre firmy decydują się na wypiek we własnym zakresie, aby następnie wykorzystać pieczywo do przygotowania oferowanych produktów, np. kanapek. Przykładowo firma hert.pl dostawca profesjonalnego wyposażenia piekarni dostarcza formy do pieczenia chleba m.in. do: cukierni, punktów gastronomicznych i sklepów.

Autor: Artykuł partnera

kielceinfo_kf