Kuchnie kryją wiele produktów spożywczych, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw, pieczenia ciast, czy też wykonywania przetworów. Energetyczne Centrum Nauki przekonuje, że dobrze znane nam składniki kulinarne można wykorzystać w inny sposób.
W laboratorium ECN uczestnicy warsztatów poznają zupełnie nowe właściwości składników, używanych w kuchni. Przyjrzą się rozmaitym reakcjom chemicznym, sprawdzą, które warzywo może być naturalnym wskaźnikiem pH oraz dowiedzą się w jaki sposób dokonać kontrolowanej erupcji wulkanu.
Na zajęcia, Energetyczne Centrum Nauki KPT zaprasza 10 października o godz. 13:00. Bilety są dostępne przez internetowy system sprzedaży . Liczba miejsc ograniczona.
Warsztaty kierowane są do dzieci od 5 roku życia razem z rodzicami/opiekunami. Każde dziecko poniżej 13 roku życia musi znajdować się pod opieką dorosłego, który również zakupuje bilet dla siebie. Przed wizytą należy zapoznać się z procedurami bezpieczeństwa w związku ze stanem epidemii COVID-19 oraz przestrzeganie ich w trakcie wizyty. Procedury znajdują się tutaj - https://bit.ly/32Zl0Pn.