W Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się XVII Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny, w którym zaprezentowało się ponad 150 wystawców.
W trakcie wydarzenia trwała giełda agroturystyczna z produktami i potrawami regionalnymi, przygotowanymi przez kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Były także kiermasze rękodzieła oraz pokazy tradycyjnych rzemiosł. Dla rodzin z dziećmi przygotowano wiele gier, zabaw, konkursów i warsztatów. Na scenie w Muzeum Wsi Kieleckiej prezentowały się zespoły z powiatu kieleckiego: Bolechowiczanie, Domaszowianie, Makoszanki i Wierna Rzeka.
W konkursie kulinarnym „Micha Pełna Kolorów” przystąpiło 36 potraw przygotowanych przez KGW i stowarzyszenia z terenu całego województwa. Jury w składzie: marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Tomasz Jamka, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego Piotr Kisiel, starosta kielecki Mirosław Gębski, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora, szef kuchni Michał Markowicz oraz dziennikarka Echa Dnia Anna Krawiecka.
Kulinarnym zmaganiom przyglądali się również: senator Krzysztof Słoń, poseł RP Krzysztof Lipiec, wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego Renata Janik, przewodniczący Rady Miasta Kielce i zastepca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej Jarosław Karyś oraz radny Powiatu Kieleckiego Tomasz Gruszczyński.
Konkurs wygrały Czarcie Babki z gminy Masłów z "Masłowską fantazją” podana na suchym lodzie. W skład zwycięskiego deseru, wchodziło kilka pysznych warstw, a były to m.in. gruszki, jabłka, mięta, jagody, truskawki, rabarbar, prażone orzechy na miodzie, a wszystko przekładane śmietaną, białą czekoladą i serkiem mascarpone.