Starostwo Kielce: Jak przygotować Czerwone Morze? PRZEPIS

2 min czytania

Czerwone morze, czyli krem z pieczonych buraków, zwyciężyło podczas I Festiwalu Smaków Babiego Lata” w Ciekotach w kategorii Jesienna zupa - danie jednogarnkowe”. Przygotowało je Koło Gospodyń Wiejskich Chełmowianie z gminy Nowa Słupia. Panie w nagrodę otrzymały przyznaną po raz pierwszy Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego.

Czerwone morze to bomba witaminowa, która w składzie ma bogate w cenne wartości odżywcze buraki, czosnek, tymianek. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na tę potrawę i zachęcamy do jej przygotowania w domu.

Czerwone morze - krem z pieczonego buraka

  • 650 g małych buraczków

  • 5 łyżek oliwy extra vergine

  • 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 2-3 ziemniaki ugotowane (do zagęszczenia kremu)

  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

  • Sól i świeżo zmielony pieprz

  • Sok z ½ pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy

  • 1 litr bulionu jarzynowego

  • 4 łyżki śmietany kremówki

  • Jogurt naturalny

  • Kilka łyżek posiekanego szczypiorku

  • Prażone ziarna słonecznika

  • Ser kozi

Buraczki umyć (większe przekroić), każdy zawinąć w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez 4 minuty, następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie dodać do zagęszczenia ziemniaki również zmiksować doprawić do smaku.

Zupę podgrzać przed podaniem, wlać do filiżanek lub małych talerzy, skropić śmietanką kremówką i udekorować łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem lub zetrzeć ser i prażone ziarna.

Starostwo Powiatowe w Kielcach, powiat.kielce.pl/starostwo/aktualnosci/Jak-przygotowac-Czerwone-Morze-PRZEPIS/idn:9734

Autor: krystian