Czy wiesz jak przyrządzić wołowinę?

Nie od dzisiaj wiemy, że wołowina jest dosyć trudnym mięsem pod względem obróbki termiczne. Wszystko przez to, że jest twarda. Wystarczy, że kupimy starszą wołowinę i będziemy mieli problem z przyrządzeniem jednocześnie smacznego oraz miękkiego mięska. Jak powinniśmy długo wołowinę dusić, gotować, czy też smażyć, aby nie była w rezultacie twarda?

Czy trudno przyrządza się wołowinę?

Wołowina raczej należy do gatunku mięs, które nie są zbyt popularne w naszej kuchni. Wszystko przez to, że często są popełniane błędy w jej przygotowaniu. Występuje najczęściej na stołach w formie pieczeniu, gulaszu oraz potrawki. W formie tej kojarzy się nam z żylastym, niedobrym oraz twardym do przegryzienia. Szczególnie narzekają na to osoby starsze oraz dzieci.

Kiedy wołowina może być rzeczywiście twarda? Ma na to wpływ kilka ważnych czynników. Po pierwsze jest to klasa mięsa. Do tego dochodzi nieumiejętna obróbka i konkretna część wołu. Kluczem do sukcesu jest nie tylko jej przyrządzanie, chociaż także ma znaczenie, ale także bardzo dobry produkt. Kupując wołowe mięso należy zwrócić uwagę na to, czy ma kolor odpowiedni, fakturę oraz także zapach. Kawałek o dobrej jakości wołowiny wyróżnia się barwą jasnoczerwoną, a tłuszcz jest jasnokremowy.

Nie powinniśmy wybierać mięsa, którego tłuszcz ma kolor żółto-brązowy, a mięso ciemnoczerwone. Takie podchodzi od zwierząt wiekowych. Wołowina o wysokiej jakości jest sprężysta oraz jędrna, a po naciśnięciu palcem wraca szybko do kształtu poprzedniego. Świeże mięso ma także bardzo przyjemny zapach. Twarde mięso jest także efektem obróbki nieumiejętnej. Przyczyną jest zbyt długie smażenie bądź też za krótkie duszenie.

O czym trzeba pamiętać?

Nie musimy wcale rezygnować z przyrządzania wołowiny. Istnieje bowiem sporo sposobów, które pozwalają unikać kulinarnej wpadki w postaci dosyć twardej wołowiny lub też wyrzucenia mięsa. Musimy wiedzieć, że wołowina potrzebuje podejścia szczególnego oraz czasu. Aby była krucha, miękka, wręcz się rozpływająca w ustach, należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad.

Po pierwsze wołowina lubi marynowanie. Dzięki zabiegowi temu staje się wyjątkowo smaczna krucha oraz aromatyczna. Należy także pamiętać, że mięsa nie możemy rozbijać. Wołowinę należy pokroić na kawałki o odpowiedniej grubości kawałki i smażyć. Każdy doświadczony kucharz powie nam, że wołowina lubi krótkie smażenie. Zbyt długie smażenie sprawia, że mięso znacznie twardnieje.

Jeśli chcemy naszą wołowiną dusić oraz gotować, to musimy mieć wolnych nawet kilka godzin. Ten jakże szczególny gatunek mięsa wymaga na pewno dłuższej obróbki termicznej od pozostałych rodzajów mięs. Gdy bierzemy się za przyrządzanie wołowiny, to musimy wiedzieć, jak postępować z jej poszczególnymi partiami. Na pewno delikatne części, takie jak polędwica wołowa, antrykot, oraz rostbef wymagają znacznie krótszej obróbki termicznej. Z kolei udzie, łopatka, szponder, jak i mostek potrzebują jeszcze więcej czasu.

Z każdym kolejnym przygotowywaniem wołowiny nabierzemy większej wprawy. Grunt, to nie obawiać się tego gatunku mięsa. Odpowiednio przyrządzone jest przepyszne i rozpływa się w ustach. W sieci znajdziemy na pewno sprawdzone przepisy.

Szukasz interesujących przepisów na mięso? Sprawdź stronę Budnicy, gdzie znajdziesz przepisów na wiele rodzajów mięs.