Starostwo Kielce: Udany 6. Festiwal Smaków w Tokarni

1 min czytania

Pierwszy dzień 6. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków już za nami. Ludowa muzyka porywająca do tańca, smakowite potrawy przygotowane przez KGW oraz wielu wystawców przyciągnęło w słoneczny dzień mieszkańców i turystów powiatu kieleckiego do parku etnograficznego w Tokarni.

Podczas pierwszego dnia festiwalu odbył się konkurs kulinarny pod nazwą Danie od sąsiada”, w którym to komisja konkursowa oceniała 12 zgłoszonych potraw. Powiat kielecki reprezentowało sześć zespołów z Bęczkowa, Bodzentyna, Bolechowic, Cedzyny, Chmielnika i Łopuszna.

Jury w składzie starosta kielecki Mirosłąw Gębski, marszałek województwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, wicemarszałek Renata Janik, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora oraz Paula Goszczyńska z Echa Dnia wyłoniły 3 najlepsze potrawy.

I miejsce zajął: Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznie z potrawą Syrynyky - placuszki serowe,

II miejsce: Stowarzyszenie Przystań - Chmielnik z potrawą Deruny ukraińskie z zasmażaną kapustą kiszoną i skwarkami,

III miejsce: KGW Kierzanki z potrawą Klopsiki z kaszą w sosie pomidorowym.

Podczas całego wydarzenia na scenie wystąpiły m.in. Zespół Bolechowiczanie, Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki. Występy oraz kulinarne zmagania konkursowe obserwował również członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.

W drugim dniu festiwalu na scenie wystąpią: Echa Łysicy, Kapela Świętokrzyska, Kapela od Połańca oraz Kapela Korbanów. Zostanie także rozstrzygnięty konkurs na Najpiękniejsze stoisko”.

Starostwo Powiatowe w Kielcach, powiat.kielce.pl/starostwo/aktualnosci/Udany-6.-Festiwal-Smakow-w-Tokarni/idn:10507

Autor: krystian