
W powiecie kieleckim znów rozbrzmią aromaty dymu i smaków! Już 6 lipca mieszkańcy Strawczyna i okolic będą mieli okazję podziwiać kulinarne popisy, które rozgrzeją podniebienia i pokażą, jak wyjątkowa jest nasza regionalna kuchnia.
- Strawczyn zaprasza na wyjątkowe kulinarne święto w Samorządowym Centrum Kultury
- Kto może stanąć do rywalizacji i jak zgłosić swój udział w konkursie?
Strawczyn zaprasza na wyjątkowe kulinarne święto w Samorządowym Centrum Kultury
W samym sercu Strawczyna, na terenie Samorządowego Centrum Kultury, Sportu i Czytelnictwa, odbędzie się XVIII edycja Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. To wydarzenie, które co roku przyciąga miłośników tradycyjnych smaków oraz pasjonatów gotowania z całego regionu. Tegoroczna odsłona zapowiada się szczególnie interesująco – konkurs odbędzie się 6 lipca o godzinie 14.00 i skupi się na potrawach przygotowanych z użyciem dymu.
Temat przewodni „Smaki wędzone … potrawy z dymem” zachęca uczestników do kreatywności i pokazania kunsztu wędzenia, które od wieków jest ważnym elementem lokalnej kuchni. Komisja konkursowa będzie miała nie lada wyzwanie, by wybrać danie, które najlepiej odda charakter tego wyjątkowego sposobu przygotowywania jedzenia.
Kto może stanąć do rywalizacji i jak zgłosić swój udział w konkursie?
Do udziału zaproszone są koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby prywatne zamieszkałe na terenie powiatu kieleckiego. Każda gmina ma prawo zgłosić maksymalnie trzy podmioty, które chcą powalczyć o tytuł najpyszniejszej potrawy. Ważnym elementem zgłoszenia jest przepis na danie – musi być on przygotowany dla czterech osób i zapisany drukowanymi literami.
Zgłoszenia przyjmowane są do piątku 20 czerwca na adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. To ostatni moment, by pokazać swoje kulinarne talenty i zawalczyć o prestiżową nagrodę oraz uznanie smakoszy z całego powiatu.
Wg inf z: Powiat Kielecki