Yerba mate to bardzo aromatyczny napój pochodzący z Ameryki Południowej. Przyrządzany jest z ostrokrzewu paragwajskiego. Prekursorami tej herbaty byli Indianie z plemienia Guarani. To oni okryli właściwości zdrowotne rośliny. Zwrócili uwagę, że żucie liści redukuje zmęczenie i rozjaśnia umysł. Susz tego zioła zaczęto pozyskiwać z roślin dzikich. Były one kultowe, święte, więc samo picie herbaty stało się celebracją. W następnych wiekach europejscy mnisi pomogli założyć plantacje ostrokrzewu. Potem już napar zaczął być sławny na coraz większą skalę. Dzisiaj cieszy się on uznaniem na całym świecie.

Yerba mate uzyskuje się poprzez selekcję, a następnie suszenie i rozdrabnianie liści. Następnie produkt ten jest umieszczany w pomieszczeniach klimatyzowanych, gdzie przechowuje się go od 8 miesięcy do 3 lat. Im krótszy czas leżakowania, tym smak bardziej intensywny.

Napar yerba mate posiada nieocenione właściwości zdrowotne. Przede wszystkim zawiera dość sporą dawkę kofeiny, teobrominy i teofiliny, które wpływają na pobudzenie organizmu. Substancje te poprzez żołądek i jelito cienkie są rozprowadzane do wszystkich tkanek. To powoduje pobudzenie centralnego układu nerwowego, pobudzenie serca, mięśni, przemiany materii, a także pracy nerek. Dzięki temu procesowi poprawia się samopoczucie oraz redukuje zmęczenie. Napar posiada również właściwości antyoksydacyjne dzięki polifenolom. Yerba mate sprzyja także obniżeniu złego cholesterolu, pozwala utrzymać prawidłową przemianę materii, a także zawiera witaminy C, E, A i witaminy z grupy B.

Yerba mate może się pochwalić dużą różnorodnością. Właściwości i smak zależą od wielu czynników, m.in. od położenia plantacji, technologii uprawy, a także od rodzaju ziemi, na której uprawiana jest plantacja. Rozróżniamy następujące gatunki tej herbaty:

  • Despalada to napar, o którym się mówi "pozbawiona patyczków", z suszu podczas produkcji usuwa się gałązki, w związku z tym, że patyczki nie zawierają kofeiny, ten rodzaj herbaty jest bardziej pobudzający niż inne,
  • Elobarada to rodzaj yerba mate zawierający wszystkie elementu suszu, łącznie z gałązkami, suszy się je gorącym dymem, susz leżakuje do kilkunastu miesięcy,
  • Sin Humo poddaje się suszeniu powietrzem, dzięki temu napar osiąga zieloną barwę i jest łagodny w smaku, ten rodzaj herbaty poleca się osobom rozpoczynającym przygodę z yerba mate,
  • Suave posiada łagodny smak, a jednocześnie dużą zawartość kofeiny, ten gatunek suszu bardzo długo leżakuje, co powoduje osiągnięcie delikatności w smaku,
  • Con Hierbas posiada dodatkowe zioła, olejki i delikatne aromaty,
  • Con Frutas to gatunek z dodatkiem owocowych aromatów lub samych owoców, napar można pić na gorąco lub schłodzony,

Yerba mate to napój, który cieszy się wielkim uznaniem. Nie ma już większych trudności, by go zakupić. Można się z powodzeniem zaopatrzyć w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, sklepikach z herbatami lub w sklepach online.

Yerba mate - właściwości i rodzaje