Starostwo Kielce: Kolejny przepis na danie z konkursu
Gęsina w zielonej otulinie na białej pierzynie - to danie które na XIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego przygotowało Gospodarstwo Agroturystyczne Kuźnia” z gminy Raków. Dzisiaj prezentujemy Państwu recepturę na ten przysmak.
GĘSINA W ZIELONEJ OTULINIE W BIAŁEJ PIERZYNIE
1 gęś,
1 por,
2 marchewki.
½ kg mąki,
25 dag szpinaku mrożonego lub świeżego,
10 ml oleju,
1 jajko,
150 ml wody.
125 ml śmietany,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu.
Gęś wypatroszyć, wytrybować, mięso zmielić. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por pokroić w plastry. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i poddusić. Dodać mięso i dalej dusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, oleju, jajka i wody wyrobić ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować, powycinać krążki. Nałożyć farsz
i formować pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać składniki na sos. Pierogi podawać z sosem.
Starostwo Powiatowe w Kielcach, powiat.kielce.pl/starostwo/aktualnosci/Kolejny-przepis-na-danie-z-konkursu/idn:9313
Autor: krystian