Ekologiczne sposoby na pozbycie się zużytego oleju spożywczego

Olej spożywczy jest podstawowym składnikiem wielu dań, a także jednym z podstawowych produktów, dzięki któremu możemy poddać je odpowiedniej obróbce termicznej. To właśnie olej spożywczy niezbędny jest przy procesie smażenia soczystych mięs, czy grillowania warzyw. W naszych gospodarstwach domowych zwykle dbamy więc o to, by nigdy go nie zabrakło. Podobnie postępują właściciele lokali gastronomicznych, gdzie tak naprawdę codziennie zużywane są ogromne ilości tego produktu. Problem pojawia się jednak w momencie, kiedy olej jest zużyty i trzeba podjąć odpowiednie kroki, by się go po prostu pozbyć. Okazuje się, że wiele osób nie wie, co tak naprawdę można zrobić ze zużytym olejem spożywczym i często błędnie z nim postępuje. Jakie jest więc ekologiczne podejście do postępowania ze zużytym olejem?

Zużyty olej spożywczy- zapychanie rur i niszczenie środowiska

Nie jest tajemnicą, że w przypadku gospodarstw domowych, najczęstszą praktyką jest zlewanie zużytego oleju do zlewu. Okazuje się, że to prawdziwie destrukcyjny pomysł. Po ostygnięciu bowiem produkt ten zastyga i zmienia swoją konsystencję z ciekłej, na stałą. Oznacza to, że z powodzeniem może on zaczopować rury, a finalnie będzie nas to kosztowało wizytę hydraulika i ich udrażnianie. Z kolei właściciele lokali gastronomicznych, często po skończonym dniu pracy korzystają ze studzienek kanalizacyjnych bądź co gorsza- jeśli lokal jest w pobliżu terenów leśnych, decydują się na wylanie odpadu właśnie tam. Jak łatwo można się domyślić, obie te praktyki mają prawdziwie destrukcyjny wpływ na środowisko i przyczyniają się do wielu zanieczyszczeń. Warto w tym momencie jednak wspomnieć, że właściciele placówek gastronomicznych podlegają karze grzywny za nieuprawnione pozbycie się zużytego oleju spożywczego.

Ekologiczne podejście do oleju spożywczego - utylizacja

Okazuje się, że nie ma bardziej ekologicznego i zgodnego z prawem sposobu na pozbycie się zużytego oleju spożywczego niż jego utylizacja. W przypadku gospodarstw domowych, można więc zlewać go w słoiki, a następnie powiadamiać specjalną firmę, zajmującą się utylizacją odpadów i ich późniejszym recyklingiem. Jak jednak wygląda sytuacja w przypadku lokali gastronomicznych? Otóż jest to równie proste! Wspomniane wcześniej firmy zajmujące się utylizacją oleju spożywczego, podpisują umowę z właścicielem lokalu gastronomicznego. W jej ramach, dostarczają one do placówki odpowiednich rozmiarów pojemniki- w zależności od potrzeb lokalu, do którego należy zlewać zużyty olej spożywczy. W umowie tej określone są również warunki co do tego, ile razy w miesiącu dana firma zobowiązuje się przyjechać pod odbiór zapełnionych olejem pojemników, a także dostarczyć w ich miejsce nowe. W momencie odbioru zużytego oleju spożywczego, nie jest on dłużej zmartwieniem właściciela lokalu gastronomicznego. Pracownicy zawożą go do firmy recyklingowej, gdzie zostaje on poddany procesom oczyszczającym, a finalnie zostaje on zamieniony np. w ekologiczne paliwa. Tak więc, utylizacja oleju spożywczego jest niezwykle prosta, a może znacznie pomóc środowisku.

Więcej informacji

Trafin Oil jest firmą zajmującą się odbiorem zużytego oleju spożywczego z restauracji oraz jego utylizacją. Dowiedz się więcej.