Gmina Zagnańsk miała swoje święto. Było grzybobranie, kulinarna rywalizacja na potrawy z darów lasu i występy sceniczne. Powracające do kalendarza wydarzeń po pandemii gminne święto przyciągnęło wielu mieszkańców i gości.

Uczestnicy II Zagnańskiego Grzybobrania i Festiwalu Smaków spotkali się na Boisku Leśnym. Tu odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną z grzybów oraz zupę grzybową. W składzie komisji oceniającej potrawy znalazł się m.in. starosta kielecki Mirosław Gębski. O zwycięstwo walczyło siedem kół gospodyń wiejskich. Wraz ze starostą obecni byli także: wicemarszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik, dwóch wiceprzewodniczących Sejmiku Województwa Mieczysław Gębski i Henryk Milcarz. Samorządowców gościł wójt gminy Wojciech Ślefarski.

Zdaniem jury najlepszą zupę grzybową przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Szałasie "Szałasianki", drugie miejsce trafiło do "Jaworzanek", a trzecie do "Bartkowych Bab".

W kategorii potrawa regionalna z grzybów pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich "Tumlinianie", drugie Koło "Dary Lasu" w Belnie, trzecie "Florianki".

Koła, które przygotowały najlepsze dania zostały nagrodzone. W ramach Dnia Gminy Zagnańsk przygotowano również atrakcje towarzyszące. Były dmuchańce dla dzieci, strefa gastronomiczna i prezentacje artystyczne.