Jakie są rodzaje shakerów do koktajli i który z nich jest dla Ciebie najlepszy?

Drink drinkowi nie jest równy. Na przygotowanie idealnego składają się dwa elementy. Po pierwsze, właściwe dopasowanie składników. Po drugie, sposób jego przygotowania. Kluczowe jest tu przede wszystkim odpowiednie wymieszanie składników. Do tego służy właśnie shaker. Dzięki niemu można idealnie połączyć składniki, wydobyć niepowtarzalny aromat, a także osiągnąć oczekiwaną konsystencję i temperaturę. Dziś na rynku dostępne są różne rodzaje shakerów. Warto zatem wiedzieć, czym się charakteryzują i który z nich wybrać.

Shaker barmański typu cobbler

Omawiając różne rodzaje shakerów, zacząć trzeba od modelu cobbler. Jest to bowiem najbardziej uniwersalny shaker barmański. Jest to też dobry wybór dla osób początkujących. Cobbler składa się z trzech części. Każda z nich ma inne zastosowanie:

  • Kubek - wykorzystuje się do mieszania napojów z lodem i dodatkami.
  • Głowica z sitkiem - służy do odcedzania.
  • Korek - może dodatkowo pełnić funkcję miarki do alkoholi.

Cobblery wykonywane są z różnych materiałów. Warto jednak postawić na model wykonany ze stali nierdzewnej, ponieważ jest najtrwalszy. Shakery tego typu są bardzo komfortowe w użytkowaniu. Wynika to z ich ergonomicznego kształtu, dzięki któremu idealnie układają się w dłoni. Dziś trudno wyobrazić sobie zestaw barmański tego typu shakera.

Sharek bostoński

Sharek bostoński, w przeciwieństwie to Cobblera, to model dwuczęściowy. Jest to dobry wybór dla nieco bardziej zaawansowanych adeptów sztuki barmańskiej. Jest to dość duże urządzenie, co pozwala na przygotowanie większej ilości drinków jednocześnie. Dobrze sprawdza się zatem na większych przyjęciach. Jak wspomniano, jest to model dwuczęściowy. Składa się z metalowego kubka i szklanicy.

Wymieszanie drinka polega w tym przypadku na przyłożeniu do siebie tych dwóch elementów i rytmicznym potrząsaniu. Warto tu podkreślić, że shaker bostoński nie jest wyposażony w sitko. Oznacza to, że drinki należy przesączać poprzez delikatne odchylenie kubków. Choć shaker bostoński jest cięższy od Cobblera i jego użytkowanie wymaga większej wprawy, to jednak model ten znacznie lepiej układa się w dłoniach. Dzięki temu można precyzyjniej kontrolować proces mieszania. Warto jeszcze dodać, że shaker bostoński służy nie tylko do przygotowywania drinków, ale daje również możliwość wykonywania różnych barmańskich trików i ewolucji. Dlatego po ten model często sięgają profesjonaliści.

Shaker francuski

Tak jak shaker bostoński, tak i model francuski składa się z dwóch części. Swoim kształtem przypomina Cobbler, lecz pozbawiony jest sitka. Wygląd shakera francuskiego cechuje się szykiem i elegancją. Model ten dostępny jest w różnych kolorach, jednak największe wrażenie robią shakery francuskie w kolorze złota, srebra i miedzi. To, co w szczególności wyróżnia ten model to szczelność i duża dokładność w łączeniu składników. Jest to dobry wybór do lokalu, w którym ważny jest prestiż.

Wybierając konkrety model shakera, pod uwagę wziąć należy przede wszystkim takie elementy jak swoje umiejętności, doświadczenie, własne preferencje, a także charakter lokalu.