Jak przyrządzić najsmaczniejszą kawę?

Z pewnością każdy choć raz zadał sobie to pytanie. Niektórzy znają już na nie odpowiedź, a inni nadal szukają. My już wiemy, że przepisów jest wiele i wciąż szukamy nowych. Przede wszystkim kawa ma nam smakować. Zadaj więc sobie pytanie, jaka kawa jest dla Ciebie najlepsza, a my podpowiemy jak ją zaparzyć.

Metoda obróbki

Zacznijmy od początku. Kawa to ziarno owocu rosnącego na krzewie kawowca. W czasie dojrzewania staje się czerwony i przypomina wisienkę. Następnie jest zbierany i poddawany obróbce, dzięki której docieramy do tego, co jest dla nas najważniejsze - ziarna kawy. Wyróżniamy trzy podstawowe metody obróbki.

Pierwsza to metoda naturalna. Owoce są rozsypywane na betonowych placach i suszone na słońcu do momentu, aż miąższ sam oddzieli się od ziarna. Potem jest ono dalej suszone na słońcu do uzyskania odpowiedniego stopnia wilgoci. Ten sposób zapewnia najdłuższy kontakt miąższu z ziarnem, dzięki czemu kawa ma wyrazisty smak dojrzałych, słodkich owoców.

Druga metoda nazywa się washed (myta). Zebrane owoce są poddane mechanicznemu oddzieleniu pulpy od ziaren. Potem są myte w basenach i pozostawione w wodzie, aż zaczną fermentować i reszta miąższu odpadnie się od pestek. Następnie wysypuje się je na. betonowe place i suszy w promieniach słonecznych lub specjalnych piecach. Napar zaparzony z takich ziaren będzie miał owocowy smak połączony z przyjemną kwasowością.

Trzecia metoda - honey (mieszana) łączy w sobie dwie poprzednie metody. Ziarna są mechanicznie oddzielane od miąższu, a następnie schną na słońcu. Pozostała na nich pulpa zaczyna fermentować i pestki wyglądają, jakby były pokryte miodem. Ziarna łączą w sobie słodki smak z nutami kwasowości.

Przeczytaj również: https://bigbeans.pl/uslugi/kawa/

Pochodzenie ma znaczenie. Czyli skąd się wzięły jeżyny w kawie?

Kawa pozyskuje smak i aromat z gleby i powietrza. Dlatego ważne jest otoczenie, w którym dojrzewa, wysokość upraw i nasłonecznienie. Kawy afrykańskie są mniej intensywne. Napar jest przybliżony do herbacianego i zawiera smak cytrusów, czerwonych owoców, a nawet jeżyn czy truskawek. Kawy z Ameryki cechuje naturalna słodycz z nutami kakao, orzechów, czekolady i słodkich, dojrzałych owoców.

Kawiarka, ekspres ciśnieniowy czy metoda przelewowa? W czym zaparzyć kawę?

Kawa parzona w kawiarce jest wyrazista w smaku i ma więcej kofeiny niż espresso. Wybieramy do niej ziarna ciemniej palone.

Espresso przygotujemy w ekspresie ciśnieniowym. Ma bardzo intensywny smak i jest bazą do przygotowania wielu napojów kawowych np. latte, cappuccino czy flat white. Do tej metody parzenia również wybieramy ziarna ciemniej palone tak jak do espresso - można je znaleźć w naszym sklepie.

Kawa zaparzona metodą przelewową (chemex, drip, aeropres lub ekspres przelewowy) jest mniej intensywna, ale za to można w niej poczuć smak owoców i przyjemną kwasowość. Ma wysoką zawartość kofeiny. Aby ją przygotować, wybieramy ziarna jaśniej palone.

Najlepsza kawa

Teraz wystarczy tylko zaparzyć najlepszą kawę. Możesz do niej dodać mleko, dowolny syrop smakowy, ulubiony likier lub wypić klasyczną małą czarną. Czekamy na Twój przepis na najlepszą kawę. Możesz nas spotkać na eventach lub w naszej kawiarni. Kawa najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

Więcej o kawie na: https://bigbeans.pl/