Ciasto francuskie to wszechstronny składnik kulinarny, którego możliwości są nieograniczone. Jednym z jego najsmaczniejszych zastosowań jest przygotowanie wytrawnych przekąsek, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze przekąski z ciasta francuskiego, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.
Wytrawna rolada z ciasta francuskiego
Przekąski z ciasta francuskiego zawsze się obronią i staną się hitem każdego przyjęcia. Z jego wykorzystaniem możemy przygotować pyszną roladę, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie kruchego ciasta z mozzarellą, papryką, goudą i szynką zasmakuje każdemu, kto ceni sobie proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne przekąski.
Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jajka mieszamy ze startym serem, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i miksujemy na jednolitą masę. Szynkę, mozzarellę kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Na rozłożonym cieście francuskim wykładamy połowę masy jajecznej, a następnie szynkę, ser, paprykę i zalewamy pozostałą masą. Całość zawijamy i nakłuwamy delikatnie widelcem. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 210°C.
Palmiery z ciasta francuskiego z chorizo, serem i korniszonami z chilli
Kolejną propozycją są palmiery z ciasta francuskiego z dodatkiem chorizo, sera i korniszonów. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków.
Do ich przygotowania potrzebne nam będzie przede wszystkim gotowe ciasto francuskie, które lekko wałkujemy. W misce mieszamy ze sobą pokrojone w drobną kostkę korniszony i chorizo oraz starty ser żółty. Całość wykładamy na wierzch ciasta i zwijamy w rulon. Na koniec kroimy wszystko na mniejsze krążki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut w 180°C. Gotowe!
Ślimaczki z ciasta francuskiego z cukinią i szynką
Z użyciem ciasta francuskiego możemy przygotować również ślimaczki z cukinią i szynką. To pyszne przystawki, które możemy serwować na przyjęciach, imprezach lub różnego rodzaju uroczystościach.
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego i posmarowania go pastą warzywną. Wszystko posypujemy startym serem żółtym, a na wierzchu kładziemy warstwę szynki konserwowej. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na cienkie plastry i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Wykładamy na szynkę i zawijamy ciasto w roladę. Kroimy całość na mniejsze kawałki i wykładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 30 minut. Całość świetnie sprawdza się w towarzystwie ulubionego sosu lub ketchupu.
Tarta z botwinką
Kolejnym ciekawym pomysłem na wykorzystanie ciasta francuskiego jest tarta z botwinką. Pokrojona na mniejsze kawałki będzie świetną przekąską na wiele okazji. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wystarczy pokrojoną botwinkę podsmażyć na maśle i doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Ciasto francuskie rozkładamy i zawijamy brzegi w rulon. Na wierzch kładziemy przygotowane nadzienie, a także pokrojoną gruszkę i ser camembert. Całość pieczemy w 180°C przez około 17-20 minut. Gotową tartę posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-botwinka.
Przekąski z ciastem francuskim, brie, camembertem i brzoskwinią
Na koniec proponujemy prawdziwy rarytas na imprezę, czyli mini placuszki francuskie z camembertem, szynką szwarcwaldzką, a także z serem brie i brzoskwinią. To idealny wybór dla wszystkich miłośników słodko-słonych połączeń smakowych.
Na początku rozwijamy ciasto francuskie i z połowy wycinamy kwadraty, a z drugiej części kółka. Na kwadratowe ciasto wykładamy plasterek sera camembert oraz przekrojoną na pół szynkę szwarcwaldzką. Na okrągłych częściach wykładamy plasterek sera brie oraz plasterki brzoskwini. Wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na około 10 minut. Na koniec posypujemy przekąski z brzoskwinią świeżym tymiankiem, a na część z szynką kładziemy winogrono.