Zobacz w Internetowej Telewizji Kielce
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbył się finał konkursu kulinarnego, w którym wystartowało kilkunastu uczniów szkół kształcących kucharzy z całego województwa świętokrzyskiego. To jeden z wielu konkursów organizowanych systematycznie przez kielecką szkołę. Ten, w którego nazwie znalazł się „Da Vinci”, był wieloetapowym konkursem. W finale gotowało 8 młodych kucharzy z Ostrowca Świętokrzyskiego, Chrobrza i Kielc. Wśród surowców, które musieli wykorzystać uczestnicy konkursu znalazły się dwa podstawowe: łosoś i kiszonka. Reszta to ich osobista inwencja.
W kilku salach warsztatowych ośmiu uczestników finału dwoiło się i troiło, by wyczarować na talerzu nie tylko smaczne połączenie wielu składników, ale też by danie pięknie wyglądało. A musieli wznieść się na wyżyny swoich możliwości, bo w gronie oceniających i zarazem szefem komisji był Robert Sowa, który na temat łączenia kapusty z rybą chyba wie wszystko. Jego zdaniem Polacy to połączenie bardzo lubią.
Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli niewiele czasu, bo tylko półtorej godziny. Potem przyszedł czas na ich prezentację.
W ocenie jury najlepiej swoje umiejętności kulinarne zaprezentował Dawid Stąpor, drugim okazał się Karol Lipski a trzecie miejsce zdobyła Agata Bzinkowska, wszyscy reprezentowali ZSPS w Kielcach.
Patronat honorowy nad konkursem sprawował m.in. Bogdan Wenta, Prezydent Kielc.