Kuchnia japońska zyskała swoją sławę na całym świecie za sprawą sushi. Słynie ona także z wielu gatunków ryżu. Jednak to nie wszystko. Tradycyjna kuchnia kraju kwitnącej wiśni jest niezwykle bogata również w warzywa, owoce morza, ryby, mięsa, tofu, a nawet wodorosty. Współcześnie Japończycy zapożyczyli do swoich potraw z kuchni chińskiej różnego rodzaju makarony. Co warto wiedzieć o japońskiej kuchni? Jakie tradycyjne dania warto spróbować? Dlaczego Japończycy celebrują każdy posiłek? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Jak jedzą Japończycy?
Obywatele kraju kwitnącej wiśni znani są na cały świecie z długowieczności. Zawdzięczają to właśnie sposobowi jedzenia. Dla Japończyków równie ważne jest przygotowanie posiłku, jak i jego wygląd. Wszystko musi być idealne i świeże, dlatego poświęcają oni tak dużo czasu na gotowanie.
Przede wszystkim japońska kuchnia składa się ze świeżych składników. Kupują oni sezonowe warzywa, owoce, świeże ryby oraz owoce morze. Zmusza to do codziennych zakupów spożywczych, które zaliczane są do rytuału przygotowania posiłku. Niektóre dania kucharz sporządza nawet trzy dni.
Wszyscy wiedzą, że Japończycy jedzą pałeczkami, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wykorzystują je także do gotowania. Mało tego. Używają do jedzenia specjalnych misek na ryż, które się nie nagrzewają się. Dzięki temu unikają poparzeń, gdy trzymają w jednej ręce miskę z ryżem, a w drugiej ręce mają pałeczki.
Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej
Dania kuchni japońskiej można podzielić ze względu na sposób ich przyrządzania na kilka grup. Tak więc Japończycy wyróżniają dania:
- z ryżu,
- sałatki,
- sushi,
- smażone,
- pieczone na ruszcie,
- grillowane,
- gotowane,
- niepoddawane obróbce cieplnej,
- poddawane procesowi fermentacji.
Kucharze japońscy podczas przygotowywania posiłków nie stosują wielu przypraw. Za to na stole znajduje się ich wiele. Wszystko dlatego, że Japończycy zdecydowanie wolą dostosowywać smak potraw do swoich indywidualnych preferencji. Jednak podczas japońskiego posiłku nie znajdziesz na stole typowo europejskich przypraw, takich jak papryka i czosnek.
Do najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, których warto spróbować, należy oczywiście znane na całym globie sushi. Jest to gotowany ryż zwijany z surową rybą lub mięsem, wodorostami i różnymi dodatkami. Sushi podaje się z wasabi, sosem sojowym i imbirem.
Inne popularne dania kuchni japońskiej to:
- Sashimi – surowe mięso, przeważnie ryby i owoce morza, ale również wołowina i konina, pokrojona w kostkę i podawana z sosem sojowym, wasabi albo cytrynowym sosem ponzu.
- Tempura – to panierowane i smażone około 5 minut krewetki, ryby, kalmary, grzyby, małże oraz warzywa.
- Ramen – zupa przygotowywana z wieprzowego rosołu z mięsem i makaronem. Posiada wiele dodatków, takich jak pędy bambusa, jajko na twardo, owoce morza, kukurydza i cebula.
Japońska kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. W końcu Japończycy to jeden z najdłużej żyjących narodów i posiłki, które spożywają, mają na to bardzo duży wpływ. Warto więc spróbować tej bogatej w ryby, owoce morza, warzywa oraz ryż kuchni. Jeżeli chcesz jej spróbować, sprawdź jakie dania oferuje restauracja Gold Sushi - poznaj menu.