zdrowa owsianka

Owsianka to potrawa, którą część społeczeństwa kocha, a druga nienawidzi. Ten prosty posiłek jest pożywny, stanowi doskonale źródło porannej energii i rewelacyjnie nadaje się dla osób na diecie. Dostarcza przede wszystkim sporą ilość białka, a ponadto nie brakuje w niej witamin z grupy B. W płatkach owsianych znajdziemy też substancje działające antydepresyjnie. Spożywać ją można na śniadanie, na drugie śniadanie, a nawet jako podwieczorek. Sprawdź, co można do niej dodać, aby znacznie polepszyć jej smak!

Owsianka - jak przygotować smaczne płatki owsiane?

Owsianka jest obecnie tak popularna, że powstają coraz to nowsze i bardziej atrakcyjne przepisy na jej przygotowanie. Do najchętniej wybieranych należy owsianka na mleku, jednak są osoby, którym do gustu przypadła owsianka na wodzie. Ta druga może pochwalić się znacznie mniejszą kalorycznością. To pierwsze rozwiązanie jest jednak dużo lepsze w smaku. Jeśli zależy Ci na tym, by Twoja owsianka nie tylko była pożywna, ale również bez problemu przeszła przez gardło, skuś się na owsiankę na mleku. Rewelacyjnym wyborem są mleka roślinne, np. migdałowe.

Niektóre owsianki zyskują, kiedy dodaje się do nich soki. Chodzi o naturalne, wyciskane domowe soki, bez dodatku cukru. Doskonale nadaje się tu sok jabłkowy bądź ananasowy. 

Jakie dodatki sprawdzą się tutaj najlepiej?

Ogromną zaletą owsianki jest to, że można do niej dodać wiele różnorodnych dodatków dla polepszenia smaku, a i tak będzie bogata w substancje odżywcze i mniej kaloryczna, niż śniadania przetworzone.

Z czym jeść owsiankę?

  • z suszonymi owocami - można je wrzucić bezpośrednio do gorącej owsianki.
  • ze świeżymi owocami - głównie chodzi o maliny, borówki, jabłka, gruszki, banany czy brzoskwinie. Można zetrzeć je na tarce, podawać w całości, w kawałkach. Aby utrzymać ich smak oraz konsystencję, należy dodać je do owsianki dopiero po jej ugotowaniu.
  • z pestkami słonecznika, wiórkami kokosowymi, pestkami dyni,
  • z prażonymi orzechami,
  • z masłem orzechowym,
  • z twarogiem lub jogurtem greckim,
  • z owocami granatu,
  • z odrobiną ciemnej czekolady,
  • z mielonym cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową, 
  • ze startą marchewką na tarce i rodzynkami,
  • z granolą lub preparowanym ryżem.

Idealna nocna owsianka

Owsianki można przygotowywać na różne sposoby. W ostatnim czasie prym wiedzie owsianka nocna. Jest to rozwiązanie, które idealnie wpisze się w grafik osób niemających czasu na gotowanie. Dlaczego? Śniadanie robi się praktycznie samo, a to wszystko w czasie, kiedy śpimy. Wystarczy wsypać do miski wszystkie składniki, takie jak płatki owsiane, mleko, jogurt naturalny, miód i wymieszać je, by uzyskać klejącą konsystencję.

Jeśli jako dodatek wybierzesz jabłko z cynamonem, wystarczy pokroić je w kostkę, dodać cukier, cynamon i rozpuścić w garnku, by całość zyskała miękką konsystencję. Po wystygnięciu trzeba obydwie masy wymieszać ze sobą i pozostawić na całą noc. Rano owsianka będzie w pełni gotowa do spożycia.