Pożar na fermie w Woli Morawickiej - straż ratowała ponad 19 000 brojlerów przed zadymieniem

2 min czytania
Pożar na fermie w Woli Morawickiej - straż ratowała ponad 19 000 brojlerów przed zadymieniem

Straż pożarna walczyła z ogniem w części socjalnej kurnika - ratownicy pracowali w aparatach ochrony układu oddechowego, a pracownicy fermy ewakuowali się i sami podjęli próby gaszenia przed przybyciem służb. Na miejscu działało siedem zastępów straży pożarnej.

W działaniach brało udział 7 zastępów straży pożarnej - oprócz 3 zastępów Państwowej Straży Pożarnej na miejscu były 2 zastępy OSP Brudzów oraz zastępy OSP Wola Morawicka i Chałupki. Pożar objął część socjalną kurnika oraz przestrzeń poddasza nieużytkowego nad tą częścią obiektu. Część inwentarska nie była objęta ogniem, jednak wewnątrz panowało silne zadymienie.

W budynku przebywało ponad 19 000 młodych brojlerów. Pracownicy fermy ewakuowali się przed przybyciem strażaków i jako pierwsi przystąpili do gaszenia, używając gaśnic i węża ogrodowego.

Strażacy zabezpieczyli miejsce zdarzenia odłączając energię elektryczną i gaz, a następnie podali 2 prądy wody - jeden do pomieszczenia objętego pożarem, drugi na poddasze. Po opanowaniu ognia przystąpiono do rozbiórki nadpalonych elementów ścian i obudowy poddasza oraz do oddymiania obiektu.

Ze względu na obecność żywego inwentarza działania prowadzone były z przerwami - włączano zasilanie i prowadzono oddymianie, by utrzymać odpowiednie warunki dla drobiu. Ratownicy pracowali w aparatach ochrony układu oddechowego. Na zakończenie przeprowadzono kontrolę kamerą termowizyjną i detektorem wielogazowym, która nie wykazała zagrożeń.

Zgodnie z informacją właściciela fermy, w wyniku zdarzenia nie odnotowano strat wśród drobiu. Informacje o przebiegu działań przekazała mł. asp. Beata Gizowska z Komendy Miejskiej PSP w Kielcach.

na podstawie: Straż Pożarna w Kielcach.

Autor: krystian